Икона Артемию Антиохийскому

Акафист святому великомученику Артемию Антиохийскому

Акафист святому великомученику Артемию Антиохийскому
5 (100%) 1 голос.

(от болезней живота)

Кондак 1

Взбранному воеводе и августалию страны Египетския, царем земным честию превознесенному, последиже от Юлиана злочестиваго мучимому и во главу усеченному, яко зельне страдавшему и победительне вся претерпевшему, от Бога же приявшему нетление и благодать чудотворения, днесь вернии в похвальная возопиим:

Радуйся, святый Артемие, преславный Христов великомучениче.

Икос 1

Антиохийстии людие дивишася святей ревности твоей о имени Христове, славне Артемие, не терпя бо зрети мучения святых и хулы слышати на Господа, Юлианом изрыгаемыя; аще и честь ему воздати от Александрии пришел, обаче и обличити того не устрашился еси. Темже, и чина своего воинскаго изверженный за дерзновение свое, осуждение на раны и смерть приял еси. Мы же ныне, аки обстояще ти на позорищи мучимому, вопием ти сице:

Радуйся, безславие и мучение от Юлиана претерпевый;

Радуйся, в славу и осияние от Бога облеченный.

Радуйся, лютая страдания подъявый;

Радуйся, величие веры показавый.

Радуйся, блистаяйся славою терпения;

Радуйся, крепосте наша в скорбех и изнеможении.

Радуйся, святый Артемие, преславный Христов великомучениче.

Кондак 2

Буди верен царю, прещаше святый Артемий нечестиваму Юлиану: «Яко суетны твоя начинания и немощна есть гордость твоя истребити христианы: отнележе бо прииде Христос, и водрузися Крест, и воздвижеся на нем Господь: паде злочестивых гордыня и попрана бысть лукаваго крепость, Христова же непобедима и непреодоленна есть сила, еюже ограждающеся, возможем устояти противу козней вражиих, победне вопия Богу: Аллилуиа».

Икос 2

Воинствуя за великаго царя Константина, крепкою силою крестною побеждал еси враги, оружеборче Артемие; тою же силою и мучителя своего Юлиана одолел еси. Видением бо креста овогда на небеси в вере Христовей утвердился, лесть идольскую и почести воинскаго звания презрев, за христианы пред отступником мужественно ратовал еси, и воинов Началовождя веры нашея, Господа Христа, себе нарек, живот свой за Того доблественно положил еси. Темже и притяжал еси себе от нас звания таковая:

Радуйся, знамена идольская кесаря–отступника отринувый;

Радуйся, знамению Креста последовавый.

Радуйся, и ныне силы борющихся под стягом веры укрепляяй;

Радуйся, упование изнемогающих утверждаяй.

Радуйся, добрый Христов оружниче;

Радуйся, святыя веры твердый защитниче.

Радуйся, святый Артемие, преславный Христов великомучениче.

Кондак 3

«Господи, далече есмь от терпения и незлобия Твоего, — вопиял еси, святе Артемие, первая мучения претерпев, — Ты бо, Господи, за мене, грешнейшаго, по всему телеси содроблен был еси ранами, от ног до главы не бе в Тебе целости. Молю убо Тя, Владыко, яко Твоими страданьми венчал мя еси, да и совершиши течение мое во исповедании Тебе с песнию: Аллилуиа».

Икос 3

Даде злочестивый царь повеление оруженосцем своим восхитити тя, славнаго воинскаго вождя, Артемие, и сановный пояс твой отъемше, и ризы совлекше, нага истязати. Они же, связавше руце и нозе твои, растягоша тело твое на четверо и бияху воловьими жилами по хребту и чреву толико, яко оскудети силам их. Ты же аки нечувствен пребывал еси, яко всем, окрест стоящим, и самому Юлиану чудитеся зело. Приими убо и от нас похвальная удивления сицевая:

Радуйся, в вере непобедимый;

Радуйся, в уповании непреодолимый.

Радуйся, на камени терпения нозе свои поставивый;

Радуйся, мужественне стопы своя исправивый.

Радуйся, радовавыйся в страданиях;

Радуйся, прославленный в поруганиях.

Радуйся, святый Артемие, преславный Христов великомучениче.

Кондак 4

Егда святии исповедницы Евгений и Макарий мучими бяху, тогда и ты, блаженне Артемие, ревностию по Бозе движим, молитву творил еси, да не покажет Бог тебе не точию недостойна страдальческаго начинания, но да исправится пред Ним и твоя исходная песнь: Аллилуиа.

Икос 4

Жилами воловьими биемый и по земле протязаемый ничтоже малодушествовал еси, но радуяся и веселяся, страданьми Христовыми просвещаем, подвиг мученичества до конца совершил еси добре. Темже и достоин явился еси ублажения сицеваго:

Радуйся, скудельный сосуд плоти своея сокрушивый;

Радуйся, свет веры и силу мужества из него явивый.

Радуйся, в егоже немощи сила Господня совершися;

Радуйся, егоже терпению мучитель почудися.

Радуйся, яко Бог прият твою жертву мучения;

Радуйся, яко Благий даде тебе жребий спасения.

Радуйся, святый Артемие, преславный Христов великомучениче.

Кондак 5

«За Мене страждеши, Артемие, дерзай и радуйся, — глагола Христос, явився святому в темнице, — Со Мною будеши во Царствии Моем». Сия слышав мученик, абие от ран исцеле, и душею исполнився Божественнаго утешения, пребываше в темнице, благословляя Бога и поя Ему: Аллилуиа.

Икос 5

И гладом, и жаждею мучиша тя в темнице, блаженне Артемие. Ты же, на щедроты Преблагаго Господа себе возверг, единаго просил еси, да и самую душу твою, яко жертву живую приимет Владыка Христос от тебе с еще оставшеюся кровию твоею. И не вотще бысть рачение твое: заповеда бо Господь Ангелом Своим в темнице питати и сохраняти тя, потом же и Сам явися, укрепляя тебе, нас же возглашати тебе научая:

Радуйся, от руки Ангел в темнице питавыйся;

Радуйся, хлебом животным с небесе укреплявыйся.

Радуйся, от ран Господним посещением во узах исцеливыйся;

Радуйся, явлением Христовым утешения исполнивыйся.

Радуйся, Господем в темнице обрадованный;

Радуйся, восшедый к Нему прияти венец славы тебе уготованный.

Радуйся, святый Артемие, преславный Христов великомучениче.

Кондак 6

«Коль многа суть Владыки моего страдания и что более Его претерпех аз, недостойный, — вопияше блаженный Артемий, — Той ко Кресту пригвожден бысть греха ради моего, Сам не познав греха, ниже лесть во устех содела. Радуюся и веселюся просвещаемый Господа моего страданьми, яже облегчевают ми болезни моя». Тако святый в себе беседуя, чрез всю нощь купно со страдальцами Евгением и Макарием воспеваше Богу: Аллилуиа.

Икос 6

Лютейшим мукам предаде тя, страдальче Артемие, нечестивый царь, егда со стыдом от Аполлона Дафнийскаго возвратися и от тебе посмеяние и проречение погибели своея слышав, зельною яростию распалися. Темже и мы за оныя страдания множайшими ликостоянии ублажаем тя сице:

Радуйся, яко тобою Бог, дивный во святых Своих, языком явися;

Радуйся, яко тобою сладчайшее имя Христово прославися.

Радуйся, ярости мучителевы не устрашивыйся;

Радуйся, в Христовем уповании над идолы посмеявыйся.

Радуйся, в дусе пророчестем будущих предзрителю;

Радуйся, Духа Господня доблий носителю.

Радуйся, святый Артемие, преславный Христов великомучениче.

Кондак 7

Многа досаждения творяше нечестивый Юлиан христианом, лжуще на ня, яко сожгоша храм Аполлона Дафнийскаго. Егда же сей лжец пред Артемием множайшия прещения изрекаше на христианы, святый Артемий отвеща: «Богопустный гнев и огнь с небесе пояде идола твоего и капище его сожже; посмеваюся безумию вашему, яко служите бездушному богу, утешаюся о падении его и радуюся о всех сих, яже Христос чудодействова, Емуже достоит пети велегласно: Аллилуиа».

Икос 7

Не терпя слышати праведных слов твоих, святе Артемие, беззаконный Юлиан, разгневався зело, повеле каменосечцем разсещи великий камень, да посреде частей его согнетен будеши. И сему уготованному, падший камень все тело твое сотре, и внутренняя твоя распадошася, и сломишася вся члены твоя. И бе зрети чудо велие, яко в таковом согнетении посреде камней ты жив остася. Мы же Божией силе, укреплявшей тя, удивляяся, вопием:

Радуйся, грозде винограда Христова в точиле истоптанная;

Радуйся, жертво живая, Господу верху камене кровию возлиянная.

Радуйся, мучениче, егоже все тело аки дска согнетеся;

Радуйся, скрижале живая, на нейже исповедание веры кровию написася.

Радуйся, кровьми своими, аки брением камение смесивый;

Радуйся, себе самаго жива в созидание Церкве Христовы положивый.

Радуйся, святый Артемие, преславный Христов великомучениче.

Кондак 8

Очи твои от мук искочиша, святе, и лице бе сотрено, душа же еще бе держащися и язык добре вещающ, имже и в согнетении призвал еси Бога, Помощника своего, и во уповании на Него взывал еси: Аллилуиа.

Икос 8

Привидением почте тя царь, егда узре видом страшна и естество человеческое превосходяща; обаче и увеща тебе еще поклонитися идолом, да помилуют тя и поне яже во аде мукам не предадят. Ты же, посмеявся царю, отвещал еси: «Яко идоли и сами огня не могут избежати, с нимиже и ты, царю, безконечному огню предан будеши». За еже, яко хульника, царь на смерть осуди тя. Мы же, сшествуя тебе на место усечения, увязаем главу твою похвальными венцы тако:

Радуйся, страдальче, посреде камений согнетенный;

Радуйся, исповедниче, в крепости веры не одоленный.

Радуйся, истину без страха пред цари вещавый;

Радуйся, за сие последи всех злостраданий усечение мечное приявый.

Радуйся, главу свою священную под меч самовольне подклонивый;

Радуйся, терпением своим главы невидимых врагов сокрушивый.

Радуйся, святый Артемие, преславный Христов великомучениче.

Кондак 9

Ранами содроблен был еси по всему телеси, яко людем на тя зрети бе страшно: согнетенный аки дска, кости сокрушенны и вся внутренняя испадоша. Таковое злострадание за малую болезнь почитал еси, надеяся у Господа, за Негоже страдал еси, имети покой вечный, научая в злострадании не малодушествовати, но паки возсылати Богу благодарне: Аллилуиа.

Икос 9

«Се язвы Христовы на теле твоем начертаны суть, — глагола к себе святый, — осталося убо, да и самую душу за Христа отдам с оставшеюся во мне кровию». И на щедроты Господни себе возверг, небоязненно Христа исповедал пред человеки, за Негоже и усечение с радостию приял еси. Сего ради, за превосходящую любовь твою к Богу, похваляем тя сице:

Радуйся, Христова Евангелия скорый послушателю;

Радуйся, великия заповеди Его готовый исполнителю.

Радуйся, крепкую любовь ко Господу Христу показавый;

Радуйся, и душу свою с кровию радостно за Того предавый.

Радуйся, содроблением своим наше разслабление укрепляяй;

Радуйся, язвами своими наша болезни исцеляяй.

Радуйся, святый Артемие, преславный Христов великомучениче.

Кондак 10

Твердою верою вооружився, неистовство мучителево презрел еси, и осуждение на усечение мечное с радованием приял еси, и ведомый на смерть, шествовал еси веселыми ногами, вопия Христу Богу: Аллилуиа.

Икос 10

Усечением главы подвиг свой мученический запечатлевый, утверди молитвами твоими и нас, главы своя под иго Христово подклонивших, чрез все житие подвигом добрым подвизатися, любити Господа у тебе поучатися, вопия тебе сице:

Радуйся, сильне, на одоление мучителей меч веры при бедре препоясавый;

Радуйся, шлемом спасения от Господа защищенный.

Радуйся, поясом славы от Него добре украшенный;

Радуйся, щитом молитв своих всех прибегающих к тебе охраняяй.

Радуйся, за страдальцев Господних во всеоружии ополчаяйся;

Радуйся, шествующих узким путем в Царствие Небесное неуклонно провождаяй.

Радуйся, святый Артемие, преславный Христов великомучениче.

Кондак 11

Фиал злострадания уготовляяся до конца испити, на месте усечения преклонився до земли, молитвою к Богу дух свой укреплял еси. И слышав глас с неба глаголющ: «Вниди со святыми прияти воздаяние тебе уготованное», — преклонил еси главу под меч, с радостию вознося Богу: Аллилуиа.

Икос 11

Хвалим тя вси, страстотерпче святый, и почитаем честная страдания твоя, яже паче естества человеческаго претерпел еси, и Царствие Небесное притяжал еси. Темже воздвизаемся вопити тебе тако:

Радуйся, измождения и членовреждения приявый;

Радуйся, высоту духа в муках явивый.

Радуйся, щитом упования себе оградивый;

Радуйся, твердостию своею дерзость мучителей истощивый.

Радуйся, егоже мучению Ангели предстояху со удивлением;

Радуйся, егоже страдания людие почитают со умилением.

Радуйся, святый Артемие, преславный Христов великомучениче.

Кондак 12

Ценою крови твоея притяжал еси Царствие Небесное, великострадальче Христов Артемие. Управи и нас твоим предстательством во обители небесныя, да, наслаждаяся с тобою части праведных, выну славим с тобою Бога песнию: Аллилуиа.

Икос 12

Чертог небесный отверзе ти Страстоположник Христос и даде ти достойно венец славы: и ныне на Небесех со Ангельскими чинми радуешися. Темже и мы, благодарнии людие и любомученицы, песньми вопием ти:

Радуйся, воеводо, никимиже в мужестве одоленный;

Радуйся, ратоборче за Христа, в силе неоскудеемый.

Радуйся, великострадальче, муками твоими естество человеческое удививый;

Радуйся, несокрушимость духа в телеснем содроблении явивый.

Радуйся, во уповании на Бога Жива не усумневыйся;

Радуйся, части праведных на небесех наслаждаяйся.

Радуйся, святый Артемие, преславный Христов великомучениче.

Кондак 13

О преславне великомучениче Христов Артемие! Поем страдания твоя, чтим доблюю кончину твою, с усердным молением к тебе притекающе: укрепи и нас с терпением в подвизе крестоношения пребывати, испытания и злострадания чрез все житие до конца понести не унывающе, но бодренне пребывающе в пении Богу: Аллилуиа.

 

(Этот кондак читается трижды, затем икос 1 и кондак 1)

Икос 1

Антиохийстии людие дивишася святей ревности твоей о имени Христове, славне Артемие, не терпя бо зрети мучения святых и хулы слышати на Господа, Юлианом изрыгаемыя; аще и честь ему воздати от Александрии пришел, обаче и обличити того не устрашился еси. Темже, и чина своего воинскаго изверженный за дерзновение свое, осуждение на раны и смерть приял еси. Мы же ныне, аки обстояще ти на позорищи мучимому, вопием ти сице:

Радуйся, безславие и мучение от Юлиана претерпевый;

Радуйся, в славу и осияние от Бога облеченный.

Радуйся, лютая страдания подъявый;

Радуйся, величие веры показавый.

Радуйся, блистаяйся славою терпения;

Радуйся, крепосте наша в скорбех и изнеможении.

Радуйся, святый Артемие, преславный Христов великомучениче.

Кондак 1

Взбранному воеводе и августалию страны Египетския, царем земным честию превознесенному, последиже от Юлиана злочестиваго мучимому и во главу усеченному, яко зельне страдавшему и победительне вся претерпевшему, от Бога же приявшему нетление и благодать чудотворения, днесь вернии в похвальная возопиим:

Радуйся, святый Артемие, преславный Христов великомучениче.


Молитва великомученику и воину Артемию

«О всехвальный великомучениче Артемие, Господень воинственниче и всем нам крепкий поборниче! Скор буди предстательством твоим у Человеколюбца Христа, да даст правоверным людем, почитающим тя и на поклонение мощем твоим приходящим, милость и благих прошений скорое исполнение. Предстояй Престолу Божию в лице мученик, поминай всех нас, бедами, напастьми и скорбьми обстоимых, и в житии сем много страждущих: да твоею помощию и крепким поборством престанут приходящая на нас злая. Мы же, твоими злостраданиями назидаеми, силою благодати Христовы чрез тебе исполняеми, в терпении крестоношения жити начнем, во еже Господу покаянием благоугодити и неизреченная благая наследовати, яже уготована любящим Бога и прославляющим святое имя Его, Отца и Сына и Святаго Духа, ныне и присно, и во веки веков. Аминь.»

Другие молитвы великомученику Артемию.


Сохранить акафист в социальных сетях:

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *